De (vak)beurs

Aanwezig zijn op een (vak)beurs, dat kan voor een bedrijf erg lucratief zijn. Een mooie verzameling van wel honderden nieuwe potentiële klanten gebundeld op één locatie in Nederland. Stuk voor stuk zijn ze op zoek naar nieuwe producten, weggevertjes en sensatie. Jij bent uitstekend voorbereid en jij weet dat je al die mensen een hoop te bieden hebt, er is alleen één ding: je moet die mensen nog wel in je beursstand zien te krijgen.

Ik vergelijk een beurs voor het gemak altijd met een verjaardag: je kunt wel de lekkerste hapjes en cocktails klaarmaken voor je gasten, maar al die voorbereiding is voor niets geweest als er niemand komt. Zo werkt het ook op een beurs. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar om daadwerkelijk te laten zien wat jouw potentieel is voor je nieuwe toekomstige klanten, is de eerste stap om ze naar je stand toe te krijgen.

Ik weet zelf heel goed hoe prijzig een deelname aan een beurs is. Je hebt de huur van je stand(je), promotiematerialen, marketingcampagnes, banners en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is frustrerend als je na alle voorbereidingen en gemaakte kosten geen nieuwe leads kunt genereren omdat de bedrijven met een groter budget alle aandacht opeisen. Het bracht mij daarom bij het volgende vraagstuk:


Hoe kun je met een beperkt budget, maximale inloop creëren?

 

Om hier antwoord op te geven, ben ik mij persoonlijk gaan verdiepen in de strategie van effectieve guerrillamarketing campagnes. Dat zijn campagnes die met beperkte middelen een groot resultaat bereiken. Tijdens het bestuderen van deze marketingacties kwam ik erachter dat ze grofweg allemaal deze vier ingrediënten bevatten:

  • Mensen vinden het leuk
  • Het is altijd origineel
  • Het is niet conventioneel
  • Het is vaak interactief

 

Augmented Reality

Augmented Reality oplossingen bevatten vaak dezelfde ingrediënten om een beleving te creëren. Bij één van onze klanten hebben we daarom een pilot op een beurs gedraaid om te kijken of dit effect had op de inloop. Hiervoor hebben we een banner verrijkt met Augmented Reality. We monteerden een tablet op een standaard en daardoor konden mensen een extra digitale laag zien die je normaal niet zou kunnen zien. Deze hebben we vervolgens naast het looppad voor de stand gezet om de aandacht te trekken van potentiële klanten. Wat blijkt? Mensen blijven gerust stil staan bij de tablet omdat ze nieuwsgierig zijn naar de extra digitale beelden. Dit moment is vervolgens goed te gebruiken om het gesprek aan te gaan en mensen daadwerkelijk mee te nemen in je stand.

Conclusie? Het inzetten van Augmented Reality verhoogt de aandacht voor je stand. Door nieuwsgierigheid op te wekken, blijven mensen stilstaan bij je banner, afbeelding etc. om te kijken wat er gebeurt. Als je deze tijd goed benut, kun je het gesprek met je potentiële klant aangaan om vervolgens verder te praten in je stand. Zo creëer je social proof want zodra er al enkele mensen in je stand staan, dan volgt de rest vanzelf wel.
– Mitchell