Welkom op de blog van AVRGE.

Hier worden al onze interessante projecten, voortgangen en nieuwsfeitjes vermeld. Meestal geschreven door de oprichter: Mitchell de Mol.

Edumara in het Zapp Weekjournaal op NPO3

NOS op bezoek tijdens een pilot van Edumara

Op vrijdag 9 juni heeft de NOS opnames gemaakt van ons educatieve platform ‘Edumara‘. Deze educatieve applicatie laat leerlingen in 3D leren met behulp van augmented reality. Kinderen die niet goed zijn in het visualiseren van teksten krijgen door middel van de app een beeld van lastige onderwerpen. Hierdoor zijn ze gemotiveerder om te leren en vinden ze het leren door te lezen leuker en interessanter. Op zondag 11 juni wordt de opname uitgezonden om 18:30 op de zender NPO3 tijdens het Zapp weekjournaal. Ondanks dat de applicatie gericht is op het voortgezet onderwijs, waren de kinderen uit groep 8 uiterst positief wat betreft de nieuwe manier van leren. Meer lezen? Hier een kort artikel in het nieuwsblad ‘Rebonieuws’ : http://www.rebonieuws.nl/2017/06/09/jeugdjournaal-filmt-test-gebruik-ar-op-regenboog-reeuwijk/

BLOG: Zorgt augmented reality in de toekomst voor een overstroom aan informatie?

Grote technologiebedrijven zien steeds meer in augmented reality en hoewel er steeds meer toepassingen komen, staat AR nog steeds in de kinderschoenen. Alle ogen zijn momenteel gericht op virtual reality waardoor de echte doorbraak van AR nog even op zich laat wachten.

In tegenstelling tot virtual reality, gebruikt augmented reality de echte wereld om er een digitale laag overheen te projecteren. Praktisch gezien zijn de mogelijkheden daarom ook eindeloos, je kunt eigenlijk overal wel ‘extra’ informatie aan toevoegen.


‘Stel je voor dat we overal informatie aan gaan toevoegen, hoe gaan we dan uiteindelijk om met die oneindige informatiestroom?’

Het verschil tussen een smartphone en een wearable

We kunnen tegenwoordig overal wel data en informatie vandaan toveren. We hebben miljoenen apps die ons hierin kunnen voorzien en door onze smartphone is deze informatie altijd binnen handbereik. Waar je nu nog je telefoon moet pakken om achter deze informatie te komen, zit het in de toekomst gewoon verwerkt in je bril.

Je kunt straks een film kijken terwijl je met iemand aan het ‘converseren’ bent of je mail lezen terwijl je aan het fietsen bent.

De vragen die hierbij opkomen zijn dan ook: zijn we als mens in staat om al deze informatie te verwerken? Waar gaan we uiteindelijk augmented reality op toepassen en waar vooral niet op?  Wanneer is het teveel? De antwoorden hierop laten nog even op zich wachten. Als ontwikkelaar zijnde, is het wel ontzettend mooi hier al gaandeweg achter te komen en om hierover na te denken. Ik denk namelijk dat een stukje kritische reflectie richting je vakgebied naar mijn mening erg belangrijk is.

Makkelijker en niet moeilijker

Het uiteindelijke punt dat ik wil maken is dat ik vind dat augmented reality op veel vlakken toegepast kan worden maar ook absoluut niet op alle vlakken. We moeten daar als ontwikkelaars voor waken en de balans vinden tussen genoeg en teveel informatie. Bij de ontwikkeling van onze AR oplossingen staat dan ook altijd één ding vast: techniek moet het leven makkelijker maken en zeker niet moeilijker. Ik zie het vaak genoeg dat we vergeten dat ouderwetse oplossingen met minder informatie soms simpelweg beter werken en dat het we daar af en toe gewoon bij moeten laten.

– Mitchell

Aandacht opeisen op een beurs? Gebruik Augmented Reality.

De (vak)beurs

Aanwezig zijn op een (vak)beurs, dat kan voor een bedrijf erg lucratief zijn. Een mooie verzameling van wel honderden nieuwe potentiële klanten gebundeld op één locatie in Nederland. Stuk voor stuk zijn ze op zoek naar nieuwe producten, weggevertjes en sensatie. Jij bent uitstekend voorbereid en jij weet dat je al die mensen een hoop te bieden hebt, er is alleen één ding: je moet die mensen nog wel in je beursstand zien te krijgen.

Ik vergelijk een beurs voor het gemak altijd met een verjaardag: je kunt wel de lekkerste hapjes en cocktails klaarmaken voor je gasten, maar al die voorbereiding is voor niets geweest als er niemand komt. Zo werkt het ook op een beurs. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar om daadwerkelijk te laten zien wat jouw potentieel is voor je nieuwe toekomstige klanten, is de eerste stap om ze naar je stand toe te krijgen.

Ik weet zelf heel goed hoe prijzig een deelname aan een beurs is. Je hebt de huur van je stand(je), promotiematerialen, marketingcampagnes, banners en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is frustrerend als je na alle voorbereidingen en gemaakte kosten geen nieuwe leads kunt genereren omdat de bedrijven met een groter budget alle aandacht opeisen. Het bracht mij daarom bij het volgende vraagstuk:


Hoe kun je met een beperkt budget, maximale inloop creëren?

 

Om hier antwoord op te geven, ben ik mij persoonlijk gaan verdiepen in de strategie van effectieve guerrillamarketing campagnes. Dat zijn campagnes die met beperkte middelen een groot resultaat bereiken. Tijdens het bestuderen van deze marketingacties kwam ik erachter dat ze grofweg allemaal deze vier ingrediënten bevatten:

 • Mensen vinden het leuk
 • Het is altijd origineel
 • Het is niet conventioneel
 • Het is vaak interactief

 

Augmented Reality

Augmented Reality oplossingen bevatten vaak dezelfde ingrediënten om een beleving te creëren. Bij één van onze klanten hebben we daarom een pilot op een beurs gedraaid om te kijken of dit effect had op de inloop. Hiervoor hebben we een banner verrijkt met Augmented Reality. We monteerden een tablet op een standaard en daardoor konden mensen een extra digitale laag zien die je normaal niet zou kunnen zien. Deze hebben we vervolgens naast het looppad voor de stand gezet om de aandacht te trekken van potentiële klanten. Wat blijkt? Mensen blijven gerust stil staan bij de tablet omdat ze nieuwsgierig zijn naar de extra digitale beelden. Dit moment is vervolgens goed te gebruiken om het gesprek aan te gaan en mensen daadwerkelijk mee te nemen in je stand.

Conclusie? Het inzetten van Augmented Reality verhoogt de aandacht voor je stand. Door nieuwsgierigheid op te wekken, blijven mensen stilstaan bij je banner, afbeelding etc. om te kijken wat er gebeurt. Als je deze tijd goed benut, kun je het gesprek met je potentiële klant aangaan om vervolgens verder te praten in je stand. Zo creëer je social proof want zodra er al enkele mensen in je stand staan, dan volgt de rest vanzelf wel.
– Mitchell

Augmented Reality en smartphones educatief inzetten: 5 redenen.

Het onderwijs zoals we het nu kennen stamt uit het begin van de 19e eeuw. Leerlingen nemen hun boeken mee om vervolgens in de klas verschillende onderwerpen te behandelen. Toch beginnen in de klaslokalen de digitale werkvormen steeds beter hun weg te vinden. De laptop en tablet worden daarom ook steeds vaker educatief gebruikt. De smartphone blijft hier echter in achter. Begrijpelijk, want de smartphone wordt in de klas vaak als een afleidende boosdoener gezien.
Apps zoals: Facebook, Whatsapp, Instagram etc. worden veel vaker gebruikt in plaats van leerzame applicaties en dat is niet wenselijk. In samenwerking met Thiememeulenhoff zijn we daarom op zoek gegaan naar een oplossing om de smartphone educatief in te zetten. Augmented Reality (de techniek achter de dino plaatjes en Pokémon Go) blijkt hier uitstekend geschikt voor te zijn.
We zijn begonnen met het ontwerpen en bouwen van een augmented reality applicatie. Het moest geschikt zijn voor alle telefoons en moest werken op basis van paginaherkenning in het boek. Daarnaast moest de applicatie o.a. : inspireren, motiveren en didactisch in te zetten zijn. Na een ontwikkelperiode zijn we met de eerste bèta de klas in gegaan. Het onderwerp: een orkaan. Op basis van de resultaten van deze test bleek dat de applicatie leuk en motiverend was. Er miste alleen een belangrijk en cruciaal aspect: interactie. Terug naar de tekentafel dus.
We kozen een nieuw onderwerp uit met hulp van een auteur van Thiememeulenhoff’s aardrijkskunde methode: de Geo. Deze keer zou de applicatie gaan over de hoogtegordels. Een onderwerp dat behandeld wordt op verschillende niveaus, zowel VMBO, HAVO als VWO. We hebben een compleet nieuwe applicatie ontwikkeld met een eigen verhaal, interactieve objecten en verschillende informatiepunten. Hiermee zijn we wederom de klas ingegaan en deze keer mochten de leerlingen hun eigen smartphone gebruiken in plaats van een voor-geïnstalleerde tablet.

Met de uitkomsten van deze test komen we uit op de volgende 5 redenen waarom smartphones en augmented reality werken als educatieve tool:

 1. Het motiveert om te ontdekken
  De tekst eerst lezen en dan kijken of juist andersom? Door middel van de augmented reality applicatie worden leerlingen gemotiveerd om dingen te ontdekken. Wat gebeurt er op welk moment en waarom? Door middel van de 3D animatie komen ze erachter.
 2. Sluit aan op de belevingswereld
  Een beleving blijft beter hangen. Als we van de lesstof een beleving kunnen maken dan zal deze als het goed is ook beter moeten blijven hangen. De 3D animaties zijn volledig toegespitst op de belevingswereld van een leerling. Door te ervaren en te doen, worden de leerlingen geprikkeld en gaat het leren efficiënter.
 3. Leren wordt leuker en interessanter 
  Dit was één van de meest duidelijke uitkomsten van de enquête. Al spelenderwijs leer je verschillende processen van het onderwerp.
 4. Maakt lastige onderwerpen visueel
  De applicatie is een goed voorbeeld van aanschouwelijk onderwijs. Niet iedereen kan zich namelijk even makkelijk iets inbeelden bij een stuk tekst. Dit verwoordde een leerling ook mooi tijdens de test: ‘Normaal lees en leer ik de tekst en bij dit onderwerp onthoud ik alleen de cijfertjes. Met deze applicatie heb ik echt een beeld van hoe het eruit ziet. Ik snap het nu veel beter!’
 5. Het is multi-inzetbaar
  96% van de jongeren tussen 13 en 19 jaar bezitten een smartphone. Je kunt de applicatie thuis inzetten als een verrijking van de stof of in de klas als een groepsopdracht.

Benieuwd naar hoe de app eruit ziet? Klik hier om te zien hoe het werkt. Op 11 november is de app live te bewonderen op de beursvloer. De KNAG dag vindt dan plaats in congrescentrum 1931 in Den Bosch. Bij de stand van Thiememeulenhoff is er gelegenheid om de applicatie te komen testen. Komen we jou daar ook tegen? Hopelijk tot dan!

– Mitchell